כולנו רוצים לשתות מים רעננים ובריאים, אך ברקע נמשך הוויכוח על תכולת המינרלים במים "בעד
ונגד". הבא נבחן את היתרונות והחסרונות של מים ללא מינרלים (או בכמות מינימלית ביותר של
מינרלים) בהשוואה למים המכילים מספר מינרלים וגורמים להיווצרות אבנית.
טעם טהור: היעדר מינרלים יוצר טעם ניטרלי ונקי, אידיאלי למי שלא אוהב טעם של "מים קשים" הכוללים מינרלים.
הגנה מפני נזקי האבנית: אין הצטברות אבנית וכך נזקי האבנית למיניהם מקבלים מענה. אבנית פוגעת בגופי חימום, צנרת, אביזרי קצה כמו ראש טוש וכדומה. ההשלכות לזה הן חסכון אנרגטי, אורך חיים ארוך יותר למכשירי החשמל, חסכון בהוצאות החשמל ושיפור באסתטיקה ונראות בבית, לדוגמא מקלחון שקוף ללא אבנית.
שימושים תעשייתיים: מים מזוקקים חיוניים בתעשיות מסוימות עבור תהליכים ספציפיים הדורשים מים טהורים.
חשש בריאותי: מחקרים מראים שחוסר במינרלים כמו סידן, מגנזיום ואשלגן גורם לחוסר איזון אלקטרוליטי בגוף. המינרלים מסייעים לווסת את הנוזלים בגוף וחשובים לתפקוד השרירים והעצבים. בלעדיהם, ייתכן שתסבלו מעייפות, התכווצויות שרירים, כאבי ראש ואפילו בעיות לב. (את חלק מהמינרלים אפשר לצרוך באמצעות מזון).
טעם שטוח: מים מזוקקים מורגשים כתפלים בהשוואה למים עם מינרלים. אנו הישראלים רגלים יותר לטעם מים עם מינרלים.
השפעה על הסביבה: תהליכי זיקוק מים יכולים להיות עתירי אנרגיה, ולפגוע בסביבה. חשוב להכיר כי השימוש במרכך מלח מסורתי אסור על ידי המשרד לאיכות הסביבה בעיקר בשל השימוש בתִּמְלַחַת (תמיסת מי מלח שמליחותה גבוהה). על פי הגדרות המשרד להגנת הסביבה תִּמְלַחַת היא "מים המכילים מלח שמקורו בפעולה של מתקן לריכוך יונים או בתהליך ייצור של מפעל".
מינרלים חיוניים: מים עם מינרלים חיוניים כמו סידן, מגנזיום, אשלגן ונתרן ממלאים תפקיד חשוב בגוף, ביניהם: שמירה על בריאות העצמות והשיניים, וויסות לחץ דם, תפקוד שרירים ועצבים תקין, איזון נוזלים בגוף ובדם.
טעם נעים: תכולת מינרלים יכולה לשפר את הטעם, ולהפוך את שתיית המים למהנה יותר.
ידידותי לסביבה: הטיפול העירוני במים אשר אינם מזוקקים דורש בדרך כלל פחות אנרגיה בהשוואה למים אשר עברו תהליך זיקוק (הסרת מינרלים)
הצטברות אבנית: מים קשים עם תכולת מינרלים גבוהה עלולה להוביל להצטברות אבנית במכשירי חשמל, צינורות ואביזרי קצה כמו ברזים. את נזקי האבנית מנינו בתחילת הדיון הנ"ל.
נהנים מיותר סבון: תכולת מינרלים גבוהה עלולה להפחית את כמות ומשך השימוש בסבון. מים ללא אבנית כלל דורשים פי 5 פחות סבון לעומת מים קשים שלא עברו כלל טיפול להפחתת אבנית.
שינוי בטעם: בהתאם לפרופיל המינרליים במים, הטעם עשוי להיות מעט מתכתי.
לשתי האפשרויות יתרונות וחסרונות. מים מזוקקים ללא מינרלים מציעים טעם נקי והגנה מפני נזקי האבנית אך עשויים להיות חסרים מינרלים חיוניים לבריאותנו, בעוד שמים עם מינרלים מספקים יתרונות בריאותיים ובדרך כלל הם ידידותיים יותר לסביבה, אך עלולים להוביל להצטברות אבנית.
אם כך מה ההמלצה?
הבחירה האידיאלית תלויה בסדר העדיפויות שלך. עבור רוב האנשים, השילוב בין הנאה ממי ברז עם מינרלים ובין הפחתת תופעת אבנית, במידת מסוימת, מציע איזון טוב. יחד עם זאת, אם יש לך חששות בריאותיות או המלצת רופא בנושא צריכת מינרלים יש לבחון את הפתרון הטוב ביותר עבורך.
רוצים ללמוד עוד?
השאירו פרטים